Nieuw digitaal educatieproject over WO I

2016 | Honderd jaar geleden werd er in Europa een vreselijke oorlog gevoerd. Nederland bleef ‘neutraal’, maar deze neutraliteit betekende niet dat er in ons land, in het bijzonder in Zeeland, niets te merken was van de Eerste Wereldoorlog. In Zeeland waren misbombardementen, ontploffende zeemijnen en er werd een elektrische dodendraad langs de grens met België getrokken. Allemaal activiteiten die veel slachtoffers eisten. De SCEZ heeft samen met tien Zeeuwse organisaties een digitaal educatieproject over deze oorlog ontwikkeld.

Ontsluiting archiefbronnen
Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 wordt de Eerste Wereldoorlog extra onder de aandacht gebracht. Zo worden er in Zeeland allerlei publieksactiviteiten georganiseerd. In het digitale educatieproject ‘Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog’ krijgen ook deze activiteiten een plaats. In combinatie met de vele bronnen die door Zeeuwse archieven aangeleverd zijn is het resultaat zowel interessant voor het onderwijs als voor anderen geïnteresseerden. Het archief ontsluit zich in het klaslokaal of thuis op het beeldscherm.

Zeven deelthema’s
Het educatieproject en de activiteiten zijn te vinden op het digitale platform www.zeeuwseankers.nl. In dit project voor de bovenbouw van het primair onderwijs t/m de bovenbouw van het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen op onderzoek naar de situatie in Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het project bestaat uit zeven deelthema’s in de vorm van Prezi-presentaties en docentenhandleidingen met achtergrondinformatie en lesideeën bij de verschillende deelthema’s.

Presentatie educatieproject
Op 17 februari 2016 vond de presentatie plaats van het educatieproject ‘Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog’ op het Reynaertcollege in Hulst. Historicus André Bauwens vertelde als gastdocent aan leerlingen van havo 3 het verhaal over de ‘doodendraad’ die in de omgeving van Hulst langs de grens met België liep.
André Bauwens schreef samen met Miranda Haak het in 2014 verschenen boek Bange jaren over Zeeuws-Vlaanderen en de Eerste Wereldoorlog.

Onthulling ankerschildje
Tijdens de presentatie onthult burgemeester Jan-Frans Mulder een nieuw ‘ankerschildje’, een bordje met een QR-code. Door het scannen van de code wordt op zeeuwseankers.nl het verhaal ontsloten over de dodendraad die langs de Nederlands-Belgische grens liep.
Het ankerschildje wordt in maart bij het Klingspoor geplaatst, waar een reconstructie van de dodendraad te zien is.

Samenwerking
Het educatieproject is door de SCEZ en Villakulla ontwikkeld en gefinancierd door de Provincie Zeeland. Er is hierbij samengewerkt met het Zeeuws Archief, de gemeentearchieven van Goes, Kapelle, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tholen en Vlissingen, de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen. Ook is gebruik gemaakt van de expertise van de Stichting De Oorlog Was Overal en van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.